Moni on varmasti miettinyt millaista koiran astuttaminen ulkomailla on? Mitä se vaatii? Olisiko minusta siihen ja olisko se hyväksi rodulle noin yleensäkin? Tässäpä yksi tarina ja aika vauhdikaskin sellainen bretonin astutuksesta ruotsissa alkuvuodesta 2024.
Mistähän tässä aloittaisi. Tietysti alkuun selailin kotimaan ”markkinat” uroksien osalta, josta en kuitenkaan juuri sellaista yksilöä löytäny, joka olisi ollut mielestäni juurikin se oikea. Raavin jo valmiiksi kaljua päätäni monta iltaa, kunnes löysin itseni tutkimassa ruotsin bretoniklubin uroslistaa. Ei sekään pitkä ole, mutta muutama mielenkiintoinen vaihtoehto joukosta löytyi.
Hyväluonteinen, koepalkittu, a-lonkkainen, vähintään ERI näyttelyistä…
Tiesin, että olen syvässä suossa kriteerieni kanssa, mutta niin vain sieltä löytyi yksi ylitse muiden. Kompromissejäkään ei juuri tarvinnut tehdä. Rohkeasti yhteys Ruotsin jalostusneuvojiin ja sitä kautta uroksen omistajaan. Nopealla aikajanalla hommat saatiin sovittua. Tein tosiaan oman ehdotukseni urosmaksusta, jonka arvo nousi aina pentujen määrään mukaan. Se kelpasi hienosti ruotsinmaalla.
Noin kuukauden päästä uroksen omistaja otti yhteyttä ja kertoi huonoja uutisia. Uroksella oli todettu tyrä, joka vaati kastrointia. Tuntui kyllä uskomattoman huonolta tuurilta. Tällaisia uroksia, kun ei ollut tarjolla missään. Olin löytänyt parhaan ja nyt siitä oli luovuttava.
Seuraavat juonenkäänteet naurattavat kyllä nyt, mutta ei silloin…
Homman piti olla jo taputeltu, mutta kuin salama kirkkaalta taivaalta uroksen omistaja laittoikin uudelleen viestiä. He olivat olleet jo toimenpidenhuoneessa, kun paikalle oli tullu vanhempi eläinlääkäri, joka oli todennut tyrän jonkinsortin paiseeksi. Paise tyhjäksi ja sovittiin, että aiemmin suunnniteltu yhdistelmä pidetään voimassa. Olipahan siinä ihmeteltävää kerrakseen. Hulluja nuo ruottalaiset. Tietysti olin varaajille ehtinyt ilmoittaa tilanteesta ja nyt se piti tehdä uudelleen. No minkäs tällaisille teet?! Etpä oikeastaan mitään. Kuuluu homman luonteeseen. Kaikki ottivat tiedon kuitenkin ilolla vastaan.
Ehti kulua kolmisen viikkoa edellisestä ja uroksen omistaja otti minuun jälleen yhteyttä. Tyrä epäilyn yhteydessä urokselta oli otettu spermanäyte, joka kertoi karun faktan – hedelmöittyminen oli mahdotonta. Noh nyt tilanne oli sitten taputeltu. Eipä auttanut, kun jälleen kertoa huonot uutiset pennun ottajille ja soitella jalostusneuvojalle, jotta pentueilmoituksen voisi poistaa saksanseisojakerhon tietokannasta.
Kiitos kärsivällisyydestä pennunvaraajille. Olihan tämä melkoista sekoilua jonkin aikaa 😀 Ei auttanut muuta, kuin jatkaa etsintää.
Olin tässä välissä ehtinyt jo hiukan tekemään taustatyötä netissä ja puhelimitse siinä uskossa, että joutuisin uroksen vaihtamaan. Eli minulla oli tiedossa mahdollinen korvaava uros edelleen Ruotsista, jota olisin halukas käyttämään. Sain Ruotsin erittäin ystävällisiltä jalostusneuvojilta uroksen omistajan tiedot ja sähköpostia menemään. Löydettiin nopeasti yhteinen sävel ja hän hyväksyi ehdotukseni astutuksen pentumäärään sidotusta astutushinnasta. Tällaisenhan astutuksen korvausehdotuksen hinnasta voi jokainen tehdä ja lähestyä koiran omistajaa. Minä sain ainakin kiitosta, kun tilannetta oli mietitty jo etukäteen.
Uusi ilmoitus saksanseisojakerhon pentusivuille…piti kait ne jalosneuvojatkin minua jo hurupäänä. Oli tässä sen verran monta kertaa suunnitelmat muuttuneet 😀
Astutus siis tapahtuisi Ruotsissa. Pientä muistilistaa ennen lähtöä
Odotusaika, sekä synnytys sujuivat hienosti ja niin Kotijängän kennelliin syntyi 14.4.2024 ensimmäinen pesue. 2 urosta ja 5 narttua. Ulkomailla astutettaessa pentujen rekisteröinti menee tismalleen samanlailla, kuin kotimaisenkin uroksen kanssa. Tarvit vain lisäksi kasan liitteeitä mikäli urosta ei ole aiemmin lisätty kennelliiton tietokantaan. Seuraava listaus koskee Ruotsissa tapahtuvaa astutusta. Se eroaa muualla tehtävistä ainakin niiltä osin, että osa liitteistä on valideja Ruotsin kennelliiton tietokannan kautta.
Lainaus kennelliiton sivuilta. ”Kun pentueen vanhempi on ulkomainen koira, jota ei aiemmin ole käytetty jalostukseen Suomessa tulee pentueen rekisteröinnin yhteydessä toimittaa oheiset dokumentit”:
Noniin paperit kasassa mitäs sitten? Kirjaudu omakoiraan, mene kohtaa koirat ja pentueet. Klikkaa olen tutustunut voimassa olevaan koiranrekisteriohjeeseen ja ala syöttämään pennut jo sinne valmiiksi ennen lääkärintarkastusta. Näin ollen sinulla on valmiina pentue johon sirunumerot voidaan kohdentaa. Eläinlääkärin tarkastuksen jälkeen voit siirtyä rekisteröimään pennut. Syötä uroksen tiedot ja lataa kaikki liitteet mukaan. Bretoneilla vaatii luonnontöpötodistuksen myös matkaan….and hit enter!
Noniin ja tässä tulee pieni kennelliiton bugi! Rekisteröinnin hinnaksi annetaan hinta kalleimman hintaluokan mukaan. Minulla se taisi olla jotain himpun vajaa 500€. Älä säikähdä tilannetta (itse soitin kennelliitoon ja sain ohjeet) vaan paina rohkeasti jatka. Seuraavassa valikossa on täppä jossa muistaakseni lukee maksa rekisteröinti laskua vastaan. Eli nyt kennelliitto käsittelee pentueen ja pyytää lisäliitteitä mikäli niitä tarvii. Vähän jotenkin typerästi ulkomaisten kohdalla, että asetetaan heti kallein mahdollinen hinta. Sitä ystävällisesti minua opastanut kennelliiton työntekijäkin ihmetteli. Saat sähköpostiin laskun rekisteröinnistä. Tarkista summa ja maksa. Lopullinen hinta tais olla 30€/pentu.
Koiran astutus ulkomailla oli mukava kokemus ja tekee hyvää rodun kuin rodun geenipohjalle. Sitä ei suotta kannata aristella. Siellä toisessa päässä on varmasti samanhenkinen koiraharrastaja ja otettu siitä, että juuri sinä kysyt hänen koiraansa jalostukseen.
Kaikki blogit
Pienimuotoista bretonikasvatusta Oulun kupeessa Muhoksella. Intohimona koiran kouluttaminen ja kaikki seisoviin metsästyskoiriin liittyvä.
Kennelimme koirat syövät laadukasta Norjalaista Troll koiranruokaa.
Fasaanijahteja ja kyyhkykoulutusta Kiuruvedellä Pohjois-Savossa
Meidän kennelin kuvat ottaa Henri Kujala. Käykäähän kurkkaamassa sivut, jos tarvitsette huippukuvaajaa.