bretoni 2023

Bretonimestaruus 2023 – unelmien kanalintukauden avaus

Hienoja riistatöitäsi ikuisesti muistaen – Loukasahon Gloria “Kurttu” 3.8.2015-26.5.2023

Meidän kanalintukausi 2023 starttasi 10.10 tutusti Pudasjärven ja Puolangan rajalla kolmen päivän jahdilla. Hiukan haikein mielin tallattiin tuttuja maastoja. Yksi koira oli joukostamme poissa. Pitkiä vastatuuliluoveja sinne vehreämmille jahtimaille rakas ystävä.

Päivät sisälsivät etupäässä nuoren seisojan treenausta ja jahtia. Päätyihän sinne reppuunkin vähän matkan varrelta. Silleen sopivasti. Ainoa miinus oli hirvikärpästen paljous. Ei ollut muutama vuosi takaperin tuolla alueella, kuin muutamia yksilöitä. Nyt pystytään puhumaan jo kymmenistä päivän aikana. Toivotaan, ettei ne enää tuosta lisäänny! Siinä aletaan kohta olla mukavuuden rajoilla metsästyksestä nauttimisen suhteen. Riistatyöt paranivat selkeästi kolmen päivän aikana ja varsinkin yhteydenpito koki huiman parannuksen, kun päästiin vähän avoimempiin maastoihin – mahtava juttu!

Lokka koitelainen ruska
Luiron alkupää upeassa ruskassa

Kohti Lokkaa ja koeviikonloppua

Tiistaina sitten siirryin Lokkaan…tai no keskiviikkona, kun pojat soittelivat Luostolle saunailtaan 😀 Pari jahtipäivää ennen kisoja tarjoilivat vielä hienoja tilanteita ja poikametson joulupöytään. Vähän siinä jo kutkutteli, et onnistuneena päivänä voitas saada jo tuloskin. Lintuja oli hyvin. Koira haki ja piti yhteyttä. Ei tullut tyhjiä seisontoja tai törmäyksiä normaalimpaa enempää (kaikille niitä aina välillä tulee. Muuta väittävät valehtelee). Näin nuorella koiralla ei tietenkään ole sellaista rutiinia, että voitais vaatia jotain tiettyjä juttuja, mutta hurjaa kehitystä oli viikon mittaan tullut.

LA 16.9.2023 Bretonimestaruus 2023 Kaer-M

Jos metsään haluat mennä nyt – ja meitähän halusi! Ennätykselliset 19 koirakkoa! Tämä porukka siis lähti kilpailemaan bretonimestaruudesta Kelujärvellä Sodankylässä. Lintuja löytyi joka ryhmään toisiin enempi ja toisiin vähempi. Niin se tuppaa menemään. Ensimmäiset pari erää mentiin ilman lintuja, mutta sitten Pihka nappasi seisonnan sellaseen suolehtoon. Kuusikkoon soitten keskellä. Ilmoitin seisonnan ja sain toimintaluvan. Lähestyin koiraa ja ennenkuin ehdin antaa nostokäskyä koiran edestä siivitti lehtokurppa (on niitä kuulemma noillakin leveyksillä). Hyvä tasapainoinen laukaus ja kurppa tonttiin. Tuomari antoi noutoluvan ja Pihka noutoon. Muuten hieno suoritus, mut koira sylkäisi kurppasen suoraan mun jalkoihin…treenin puutetta tai jotain ja siitä piste noudosta pois. Mut hei meillähän oli riistatyö pudotuksella ja 4p noudolla – HUIPPUA! Nosto meiltä uupui, mutta jos avoimessa luokassa mielii saada ykköspalkinnon täytyy kirjauttaa kaksi riistatyötä päivän aikana. Seuraavaan tilanteeseen sitten se tarvittava nosto. Alkoi piiiiitkä ja jännittävä toisen linnun haku. Hakutyöskentely oli hyvää ja kestävää. Koira tais olla irti koko päivän aikana 137min ja 63min kestäneen viimeisen hakuerän päätteksi Pihka törmäsi poikametsoon. Noh se siinä jäi seisomaan lähtöjälkeä ja ilmoitin seisonnan. Tiesin, että päivä loppuu kuitenkin tähän, niin kokeillaan, josko siinä olisi niitä useampia. Ei ollut ja kisapäivä oli siinä.

Meidän päivän ryhmä oli kyllä mukavaa porukkaa. Kaikki tietysti bretonihenkisiä ja ryhmässä vallitsi sellainen kannustava henki kaikkia kohtaan. Turhaan näitä nyt liian vakavasti ottaa.

Bretonimestaruus molemmissa sarjoissa naisohjaajalle!

Karkelot oli käyty ja kisakeskuksena toiminut Kelujärven Kelupirtti alkoi täyttyä bretoniväestä. Osalla varmasti harmitti ja osa oli tyytyväisiä päivän antiin. Joka tapauksessa jokainen sai itselleen ja koiralleen jälleen roppakaupalla kokemusta. Tällaisissa tapahtumissa kannattaakin tarkastella myös omaa toimintaansa. Meninkö seisonnalle hyvin. Ohjasinko liikaa/liian vähän jne.

Nyt oli kuitenkin aika julistaa voittaja ja molemmissa, sekä nuorten, että avoimessa luokassa (joka käsitti VOI ja AVO luokan koirat) voiton vei Anonyymi kennelin kasvattaja Anu Seitsonen. Anu oli kisan ainoa naisohjaaja ja ohjasi kisassa kahta omaa koiraansa. Upea saavutus ja suurenmoiset onnittelut Anulle!

Bretonimestaruus 2023 tulokset

Nuorten luokka
1. Anonyymi Uhmaa kuolemaa NUO1 80p
2. Snow Grouse`s Forest Dream NUO2 60p

Avoin luokka
1. Anonyymi Rytmihäiriö AVO2 77p
2. Osku AVO2 74p
3. Nuolikurun Iita AVO2 71p

Loput tulokset Saksanseisojakerhon tietokannassa

SU 17.9.2023 Unelmat toteen

Niin meillähän karkelot jatkuivat vielä sunnuntaina samoissa maastoissa normaalilla metsäkokeella. Hieno esitys oli mielessä eiliseltä ja kolmossija lämmitti kyllä mieltä. Pihka oli hakuvuorossa kolmantena ja kahdella edellisellä koiralla oli ollut heti lähtöön muutama riekkotörmäys metsäpolulla. Mentiin vähän niskatuuleen, joka tietysti vaikeutti tilannetta. Noin 5min ehti erästä kulua, kun huomaan pihkan seisovan suon laidassa vähän sivuttain meitä kohti. Saan toimintaluvan tuomarilta ja lähden kiertämään matkan päästä koiraa, jotta pääsisin sen taakse antamaan avanssia. Kiertäessäni huomaan kuitenkin hyvän ampumaväylän koiran kohdalla ja lähden sitä pitkin reippaasti lähestymään seisontaa. Avanssikomennosta vaiheittainen nosto linnulle ja niinhän se riekko nousee juurikin sille ampumäväylälle, mitä pitkin olin lähestynyt tilannetta. Onnistunut laukaus ja nyt oli noutokin kunnossa – täydellinen riistatyö!

Kaer koe

Sitten tarvittiin ykkösen tulokseen vielä toinen riistatyö. Toisessa erässä huomaan silmäkulmassa, kun teeri pyrähtää lentoon vasemmalla jängän laidassa ja heti siihen perään koiran seisomassa lähellä lähtöpaikkaa. Nopea ynnäys, et ei varmasti ollut ainoa ja ilmoitin seisonnan. Lähdin lähestymään koiraa ja ollessani n.40m päässä lähtee puusta toinen teeri. ammun ilmaan jolloin lähtee vielä ainakin yksi teeri jos ei parikin lisää. Pudotusta en enää yrittänyt, koska meillä edellisestä tilanteesta jo sellainen oli. Tuskin olisi puusta lähteneisiin lintuihin osunutkaan 😀 KAKSI RIISTATYÖTÄ!

Tiesin, että nyt ollaan lähellä sitä kirkkainta. Kolmannessa erässä, kun yritetään saada hakuaikaa täyteen (pitää olla AVO1 60min) Pihka seisoo ruohotuppoa suon laidassa. Kysyn heti tuomarilta, että jos on tulokseton seisonta, niin kuinka iso miinus. Ylituomari Atte Miettunen siihen vain totesi ”Mene äkkiä koiralle ja anna avanssi. Pahempi on, jos se itse tölväisee riekon taivaalle”. Niinhän siinä kävi, että seisonnalta löytyi viklo ja se merkittiin sitten tuloksettomana miinuspisteinä. Lopputulosta se ei kuitenkaan muuttanut. Kun kuulin tuohon tilanteeseen maailman ihanimmat sanat ”Kytke koira” tiesin, että tämä oli meidän päivä. Upea sellainen, joka toi meille luokkavaihdoksen voittajaluokkaan ja AVO1 93p.

Avoimen luokan ensimmäisen palkinnon myötä Pihkasta tuli samalla Suomen muotovalio.

Loppuun haluan vielä kiittää tapahtuman järjestäjiä ja tuomareita erinomaisesta ja hyvin sujuneesta koeviikonlopusta.

Jää tämä artikkeli

Facebook
WhatsApp
Twitter

Kaikki blogit

Kotijängän Kennel

Pienimuotoista bretonikasvatusta Oulun kupeessa Muhoksella. Intohimona koiran kouluttaminen ja kaikki seisoviin metsästyskoiriin liittyvä.

Nappaa sosiaalinen mediamme seurantaan

Pehtoorin koiravaruste

Meidän koiramme syövät Pehtoorin koiravarusteen yksinoikeudella maahatuomaa laadukasta Troll-koiranruokaa

parhaat fasaanijahdit järjestää

Käytämme evästeitä kävijäliikenteen seuraamiseen, sivuston käyttökokemuksen parantamiseen, sisällön personointiin, sekä mainonnan ja markkinoinnin kohdentamiseen. Selaamalla tätä sivua hyväksyt evästeiden käytön.